środa, 18 maja 2016

18. Naleśniki z kremem z pieca

Dzisiaj będzie na słodko. Przepis na naleśniki jest jednym z 3-ech w tej książce, mam nadzieję, że wypróbuję wszystkie trzy. Dzisiejsze naleśniki są naprawdę dobre- delikatne i nie łamią się przy składaniu.

Składniki na ciasto:
1/2 litra mleka
łyżka klarowanego masła
4 jajka
mąka- taka ilość, żeby ciasto było lejące
sól

Mleko miksujemy z jajami (echhh nie mogłam się powstrzymać, żeby nie użyć miksera), dodajemy masło, szczyptę soli i mąkę po trochu do uzyskania konsystencji rzadkiego ciasta. Rozgrzewamy patelnię i smażymy cienkie naleśniki tylko z jednej strony. Powinniśmy z tej ilości ciasta otrzymać ok 12-14 naleśników.

Składniki na krem:
1/2 litra kwaśnej śmietany
4 żółtka
3 łyżki cukru (śmiało można 4)
czubata łyżka mąki
skórka cytrynowa
wanilia/cukier waniliowy/aromat waniliowy

Żółtka ucieramy z cukrem "do białości" (i znowu mikser...), dodajemy mąkę, śmietanę i mieszamy tak, żeby nie było grudek (mikser ;-)). Wrzucamy skórkę, odrobinę wanilii i mieszamy. Smarujemy kremem naleśniki, układamy je w wysmarowanym masłem i posypanym bułką tartą naczyniu.
Najlepiej wybrać takie naczynie, żeby po ułożeniu naleśników krem nie mógł rozpłynąć się na boki  (jak u mnie). Oblewamy je resztą kremu i wstawiamy do piekarnika (180st.) na pół godziny.

2 komentarze: